Radim Sieber a já | Jarní VodoVandr, Kulinářské zastávky na řece Opavě, Steak z krkovičky a Tortilly

Ahoj, tentokrát byla na řadě řeka, máme s Radimem už takové nepsané pravidlo, střídáme vodu a les. Sraz byl v tramvaji číslo 4, dojeli jsme na konečnou a pak šli pěšky přibližně 5 km k řece Opavě. [17.]

Radim Sieber a já | Jarní VodoVandr, Kulinářské zastávky na řece Opavě, Steak z krkovičky a Tortilly

Přímý odkaz na video: Radim Sieber a já | Jarní VodoVandr, Kulinářské zastávky na řece Opavě, Steak z krkovičky a Tortilly

Jarní VodoVandr

V plánu toho bylo hodně, ale nakonec jsme stihli asi polovinu. S Radimem totiž běží čas rychleji, a pokud je k tomu 2 kg masa, tak na některé plány prostě nevyjde čas :).

Nezapomeňte se podívat také na video od Radima: https://youtu.be/7RxcwN7rWbQ

Radim Sieber a já | Jarní VodoVandr, Kulinářské zastávky na řece Opavě, Steak z krkovičky a TortillyCesta k řece byla rychlá, nafoukli jsme kánoe a já vypustil dron. Chtěl jsem nás natočit z pořádné výšky, jak pádlujeme po řece a sjíždíme malé peřeje. Foukal hodně vítr, takže dron měl docela problémy a já jsem zavadil páčkou o nohu a dron odletěl hodně daleko. Podařilo se mi to brzy zjistit, posunul jsem dron nad peřeje a spustil kameru.

Peřeje jsme zvládli na jedničku, ale dron byl už dlouho ve vzduchu a silný vítr mu dal zabrat. Když baterie klesne pod 20%, tak se vrací na místo vypuštění (home). Dopádlovali jsme do slepého ramena řeky a dron začal pípat, že se vrací. Měl jsem strach, aby nevrazil do větví, protože vítr byl opravdu moc silný. Vyskočil jsem z lodě přímo do bláta a utíkal za dronem, ten to však zvládl bez problému.

Krkovička na zeleném pepři

Radim Sieber a já | Jarní VodoVandr, Kulinářské zastávky na řece Opavě, Steak z krkovičky a TortillyRadim mezitím vybral fajn místo na táboření a pomalu začal připravovat krkovičku na zeleném pepři. K vaření použil ručně vyrobený dřívkáč ze starého nerezového hrnku. Doma si někdy v lednu nařezal do váčku zbytky vánočního stromku, hořelo to bezvadně. Maso se mu opět hodně povedlo. Už máme vyzkoušené, že nejlepší je koupit krkovičku na Alšáku a plátky tlusté tzv. na dva prsty.

Po vynikajícím obědě jsme si dali kávu a mini větrníčky z Lidlu. Začínalo se to zase zvrhávat ve žranici, takže jsme vyrazili po vodě hledat břízu, kterou bychom navrtali.

Břízy už mají pořádné pupeny a šťáva má nyní velmi nasládlou příchuť. Zkoušel jsem pít mízu před týdnem a je to velký rozdíl.

Pozorovali jsme krásnou přírodu

Radim Sieber a já | Jarní VodoVandr, Kulinářské zastávky na řece Opavě, Steak z krkovičky a TortillyVydali jsme se dále po proudu a pozorovali jarní přírodu kolem řeky, ledňáčky a konipasy. Odpoledne jsme dorazili na štěrkový ostrov, kde občas zastavuju. Je tam zajímavá kláda ohoblovaná vodou do tvaru velkého vejce. Povečeřeli jsme a zamířili k obrovskému bobřímu dílu, které je opuštěné už asi 2 roky. Bobři to vzdali, asi si vzali velké sousto. O to bylo větší překvapení, když jsme našli nové stopy čerstvého okusu.

Do cíle jsme dopluli ještě za světla, ale už se začalo pomalu šeřit. Byl to opět pohodový den plný zážitků, dobrého jídla a zajímavých diskusí.

Březová míza

Co obsahuje březová míza? Jak a kdy navrtat břízu? Více informací o březové míze najdete v popisku mého předešlého videa zde.

Zdraví Paddling Tramp, ahoj!

Pár fotek z videa

Výběr snímků přímo z filmu

Vybavení: Téměř všechny záběry jsou natočené a i sestřihané v mobilu iPhone 11 a občas doplněné o záběry z dronu DJI mini 2 a GoPro Hero 8.

Další informace ke splutí řeky: